Friday, May 08, 2009

umreye giderken alınması gerekenler ve bir kaç tavsiye

aslına bu yazıyı umreden döner dönmez yazmıştım, Mekkeyi de yazdıktan sonra yayınlarım diye düşünüyordum. ama baktım ki benim bu yazıyı bitirmem biraz zor, bu arada bissürü insan umreye gidiyor ve bu yazı işe yarıyabilir. daha fazla beklemenin anlamı yok diye düşündüm. ben bunları yazdım, başkalarına yada bir dahaki sefere giderken bana lazım olur diye. eğer ilave birşeyler eklemek isteyen olursa yorumlar bölümüne yazabilir. feedjıt'ten bakıyorum, bu sayfayı okuyan çok kimse var, okuyanlara tavsiyem mayıs ve nisan aylarında yer alan mekke ve medinede geçen günlerimi de okumaları, çok faydalı olacağından eminim.
gidenler, dualarına beni de eklerlerse sevinirim. bir de Resullalah'a ve Kabeye selamımı söylesinler.

Elhamdülillah Allah nasip etti ve bu sene 2015 te görevli olarak Hacca gittim. Allahım o ne saadet. Ne kadar şükretsem az. Hac çok güzel hele hacılara hizmet tarif edemeyeceğim kadar güzel. İmkanı olanlara muhakkak değerlendirmelerini tavsiye ediyorum. O yazım da 'hacca görevli gitmek' başlığı altında. Gerçi henüz tamamlayamadım.

1. yazlık kıyafetler; bol ve uzun. renkleri parlak olmasa daha iyi. siyah, beyaz, toprak rengi, krem rengi gibi renkler daha uygun. türkiyede giyindiğimiz parlak, cafcaflı renkler orada çok dikkat çekiyor. dar ve kısa etekler orası için uygun değil. kadınların etekleri uzun ve bacakları görünmüyor. biz giderken babam eşim için tişört götürmememi söylemişti.  biz de eşim için hac malzemeleri satılan yerden iki tane şile bezi gömlek ve iki tane de beli lastikli pantolon aldık. gömleği pantolonun içine sokmuyordu, dışarda bırakıyordu. gömleğin iki rengini almıştık. sarı olanı pek güzel olmadı. beyaz olan orada çok güzel duruyor. bir de gömleklerin dikişlerine dikkat edin yoksa benim gibi bir de orda dikiş dikmek zorunda kalırsınız. erkek çoraplarını da pantolonlarına uygun olarak ince ve açık renk aldık. Şile bezi gömlek dışında ince kumaşlı uzun kollu gömleklerinden de aldık.
2. hanefi mezhebinde ayakların görünmesi mekruh olduğu için çorap giyilmesi daha uygun. ince çorap değil, orta kalın çoraplar daha uygun. kıyafetinize göre siyah ve ten rengi ama bol miktarda. mescidin girişinde eşik olmadığı için herkes ayakkabılarını kafasına göre daha ileri ve geri çıkarıyor ve bu yüzden de çoraplar çabuk kirleniyor. orada yıkamakla uğraşmak istemezseniz -ki çamaşır yıkamaya vakit yok- bol miktarda çorap şart.
3. kesinlikle bol miktarda iç çamaşırı götürmek lazım. ben ilk defa bir hataya düştüm ve az aldım. yatmadan önce ufak çapta çamaşır yıkamak zorunda kaldım.
4. başınızı örtmek için türkiyede kullandığınız eşarplarınızdan açık renklileri ve iç göstermeyenleri götürebilirsiniz. köyden köşeden gelen, yaşlı kişiler tülbent takıyorlar ama gençler kullanmıyor.
5. medinede sabahları hava biraz serin olabiliyor. ince bir hırka alabilirsiniz. bir de bizim mekkede kaldığımız otelin (mekke ejyad makarim) kliması o kadar çalışıyordu ki gece rüyamızda kar rüyaları görüp sabah iyice büzüşmüş olarak kalkıyorduk. bunu da göz önünde bulundurun derim ama abartmayın.
6. insanların ayakları yukarda bahsettiğim nedenlerle pis oluyor ve halılar bu nedenle kirleniyor. kıyafetlerinizin kirlenmesini istemeyeceğiniz için ve bazen de halılı yerlerde yer bulamayacağınız ve mermerde namaz kılmak zorunda kalacağınız için ince, çantanıza sığacak bir seccade şart. ben gitmeden önce nette araştırmıştım ve birisi seccadeyi çantaya koymak için buz dolabı poşeti götürdüğünden bahsetmişti. ben de buz dolabı poşeti götürdüm ve seccademi bunun içine koydum, gerçekten çok işe yaradı.
7. seyahat firmasından önce hangi şehre gideceğinizi öğrenip, eğer önce mekkeye gidilecekse ihram'ı (erkekler için) ayrı bir çanta içerisinde yanımızda bulundurmalıyız. (çünkü mikat mahalli kızıldeniz üzerinde bir yerde olduğu için) ihramın istanbulda havaalanında giyilmesi gerekiyor. ihram alırken ince ve kalın tipi varmış, ince olanından almayı unutmayın. ihrama girildiğinde arkası olan ayakkabı giyilemeyeceği için daha doğrusu terlik giyilmesi gerektiği için yanınıza erkek için terlik almanız gerekir. sandalatiniz varsa sandaletin arkası iliklenmeden üstüne basılarak da giyinilebilir. ihramı giyerken çengelli iğne lazım oluyor. büyük olanlarından bir kaç tane bulundurmak lazım. parmak arası terlik olabilir. eğer çnce medineye giderseniz orada ihram ve ucuz parmak arası terlik satılıyor. bu arada ben ihramı alınca temiz olsun diye makinede yıkayıp ütüledim. ve yumuşatıcı kullanmadım (ihrama girince koku sürünülmüyor. o yüzden kokmasın diye) bel kısmını bağlamak için normal kemer kullanılabilir yada hac malzemeleri satan yerlerde olan bele bağlanan para keselerinden alınabilir. paralar ve cep telefonu oraya konabilir. ama kutsal topraklara taaa hindistandan eğitimli hırsızlar geldiği için keseye fazla para koymamak lazım. jilet atıp kesiyorlarmış ve ruhun duymadan
paranı çalıyorlarmış. paraları taşımak için (harcanacak kısım cüzdanda durabilir) kese götürmek lazım ve bu keseyi de kadınların iki göğüs arasında taşıması daha iyi. babamın tavsiyesi ile ağzı fermuarlı kesemi boynuma asıp öyle taşıdım. tabii otelin kasası varsa otele ulaşınca oraya konabilir.
8. otelde odada giymek için terlik götürmek lazım. benim Medinede ayaklarım yara oldu ve Mekke'de de şiştiler. ilk günlerde ayakkabı giydim daha sonra ise giyemedim. o yüzden otelde giyeceğiniz terliği dışarda da giyebileceğiniz türden götürürseniz daha iyi olur. bir zamanlar 10 tl'ye satılan üstü renkli ve petek dokulu, üstünde pullarla güller olan terlikler götürülebilir. bir tane siyah bir tane de beyaz olursa yada altın yada gümüş rengi gayet kullanışlı olur. götürdüğünüz terlikler çorapla giyilen türden olsun. çorapla giyildiğinde yürürken kayıyorsa zor olur. eşim öyle bir zorluk yaşadı. (ayakları toz ve pis olur düşüncesiyle ısrarla deri terliklerini çorapla giydi) hac malzemeleri satan yerden tavaflarda kullanmak için deri patik almıştık. ama önündeki dikiş yerleri ayağımı çok acıttığı için kullanamadım. büyük numarasını da denedim farketmedi. bazıları normal patik giyiyor. ama biraz sıcak olabilir. kumaşla dikilmiş patik olabilir. ya da bin davuttan (her iki şehirde de var, marketler zinciri) kapitone çantaların satıldığı yerden kumaş patik,ayakkabılardan (tayland malı) alabilirsiniz. ben bu sefer almadım ama inşallah bir dahaki sefer alacağım. eğer sevr mağarasına yada nur dağına çıkılacaksa spor ayakkabı alınabilir ama her firma buralara çıkarmıyor. bunu iyi sormak lazım, bir de bizim arkadaşlar kendileri sevr mağarasına çıktılar ve basamak basamaktı normal ayakkabı ile çıktık dediler. tabanı kaymayacak hafif ayakkabı alınabilir.
9. güneş gözlüğünün kesinlikle unutulmaması gerekir.
10. eğer benim gibi herkesle aynı şeyi kullanmayı sevmeyen biriyseniz seyahat firmasının verdiği çanta yerine elde ve omuzda kullanılabilen içine herşeyinizin sığabileceği bir çantanız olması lazım. yalnız çantanızı namaz kılarken önünüze koyacağınız için aşırı büyük olmaması iyi olur.
11. çantanızın içinde taşımak için tesbih ve yasin cüzü mutlaka yanınıza alın. cüz gerçekten çok işe yarıyor. eğer hatim yapmayı düşünüyorsanız kendi kuranınızı götürebilirsiniz. oradaki kuranları okumak biraz daha zor. eğer benim gibi etrafı seyrederken tefrice çekerim derseniz zikirmatik götürebilirsiniz.
12. ihrama girince kokulu sabun ve koku kullanılamıyor. bu yüzden ben yanımda kokusuz sabun almıştım. bir tane de ufak bir parça alıp çantama atmıştım. ihramlıyken tuvalete giderseniz kokusuz sabunu nereden bulacaksınız? çantanızdan çıkarıp kullanırsınız. ben ve eşim ihrama girmeden önce gusül alırken de kokulu sabun kullanılmayacak sanıyorduk ama eşim ihram öncesi koku sürmenin iyi olduğunu okumuş, yani ihram öncesi şampuanla yıkanılabilir. biz ilk umreden sonrakilerde ihram öncesi şampuanla yıkandık. ama ben hoca değilim, yine de daha iyi bilen birine sorabilirsiniz.
13. ihramdan çıkmak için saçtan biraz kesmek gerekiyor. oradaki traş ne derece sağlıklı olur? biz makasımızı götürdük ve umre sonrası otelimize gidip birbirimizin saçını kestik ve ihramdan çıktık.
14. maalesef ki bunu çok sonra hatırladığım için fiyatını hatırlamıyorum ama biz gidince mobily hat almıştık (Exchange ofislerde de satılıyormuş) babam yardımcı olmuştu bize. Hattı alırken yurt dışına açık olmasına dikkat edilmeli. Bizim gruptan bir teyze sadece yurt içi arama yapılan hat almış ve türkiyeyi arayıp kısa bir konuşma sonrası kontürleri bitmiş. Gerçi onun hatta mobily değildi. Biz sanırım hat ve kontür için 75 tl varmiştik. Yada 75 riyal dediğim gibi hatırlamıyorum. Ama gerçekten çok işe yarıyor. İstediğin kadar konuş dur bitmiyor. Hem de birbirinizi bulmada da çok işe yarıyor. Kısaca telefonunuz yurt dışına açık olsa da oradan muhakkak bir hat alın.
15. bunu yazmayıunutmuşum,zaten ben de orada öğrenedim, böyle bir şeye ihtiyaç olduğunu. mehmetle tavaf yaparken bazen sayısını şaşırıyorduk, hiç bir zaman eksik yapmadık ama fazla yapmış olabiliriz. bunun için tavaf sırasında bir teyze kendisine hediye gelen şeyi bize gösterdi. hani tesbih (yaa ben sanki bunu daha önce anlatmışım, yani buraya yazmışım gibi hissediyorum) ucuna yaşlılar 10 tane ekstradan boncuk takarlar ve onu kelimei tevhid çekmek için kullanırlar, işte aynı onun gibi ama 10 tane boncuk değil, 7 tane dizilip onu da tesbih ucuna değil kıymetli olmayan bir yüzüğe takıyorsunuz ve tavaf sırasında bunu parmağınıza takıp, hacerül esvede her selam vardiğinizde bir boncuk çekiyorsunuz ve böylece yanılmıyorsunuz.
bunlar dışında bir de annemin tavsiyeleri var. mescidde çalışanlar yani temizlik işlerini yapanlar çok düşük maaş alıyorlarmış. annem bunlara sadaka vermemi söylemişti. 3-4-5 riyal kadar verilebilir. yalnız verirken diğerlerine göstermeden vermek gerekiyormuş. yoksa başınıza üşüşebiliyorlarmış. mehmet erkekler tarafında adamın birinin bütün parasını vermek zorunda kaldığını ve sonra da zorla ellerinden kaçtığını anlatmıştı. burada dilencilere de para verirseniz aynısı oluyormuş.
biz mescidde çalışanlardan başka otelde odamızı yapan çocukla (burada kadınlar çalışmadığı için odaları genç erkekler yapıyorlar. genelde afgan, endonezyalı vs oluyorlar.) garsonlardan birine vermiştik. bir de bize mekkede sohbet eden hoca mekke ve medinede sadaka vermenin başka yerlerde sadaka vermeye göre kat kat sevap olduğunu söylemişti.
medinede mescidde bol miktarda direk var. bu direklerin kenarlarından soğuk hava geliyor. annem kesinlikle hasta olmamak için bu direklere yakın oturmamamı ve bu direk diplerinde namaz kılmamamı söylemişti. direk dibi sadece çanta koymak için iyi olabilir ama ben umreye veya hacca giden herkesin klimalardan hasta olduğunu, sonra da ibadetlerde zorlandıklarını bildiğim için annemin sözünü dinledim.
annem medinede zemzem içerken bidonların üzerinde mavi yazılı olanlardan içmemi söylemişti. sonra kendim gördüm ki bazı bidonlarda mavi renkte 'not cold' yazıyor. ben genelde hasta olmamak için soğuk olanlarından çok nadiren içtim.
medine- mekke arasında tesisler çok kötü olduğu için babam muhakkak yanıma yiyecek birşeyler almamı söylemişti. ben de sözünü dinleyip meyve, sandviç, meşrubat, su vs almıştım.
medinede mescide girerken kadın ve erkeklerin girişi farklı. erkeklrde doğru düzgün hiç arama olmazken kadın polisler fellik fellik arıyorlar. pet şişe (zemzem doldurmak için), cam şişe (ilaç şişesi vs), fotoğraf makinesi, cep telefonu içeri alınmıyor. ben genelde cep telefonumu ayakkabı çantasının içine ayrı bir poşet koyup onun içine koyuyordum ve ayakkabı poşetini de çantamın içine koymadan elimde tutuyordum ayakkabımı yeni koymuşum havalarında. bu yöntem genelde işledi ama bir sabah namazında polisin hem çantamı hem de ayakkabı çantasını yoklayacağı tuttu. hatta şöyle bir üstüme de baktı. beni içeri almadı (bazıları emanete bırakılabileceğini söylüyor ama nasıl oluyor bilmiyorum). o gün başka kapıdan girmek zorunda kalmıştım ve annemi bulamamıştım. o günden sonra cep telefonumu pek yanıma almadım ama o yüzden eşimle birbirimizi 1 saat boyunca aramıştık. bu arada cep telefonunu sürekli sessizde ve titreşimde bırakmak en mantıklısı. namazda çalınca hiç de hoş olmuyor. mekke de ise arama pek olmamasına rağmen tedbir için güneş gözlüğünün kabına koyuyordum ve sallanmasın diye içine bir de selpak tıkıştırmıştım. mescide girince cep teefonumu çıkarıp gözlüğümü yerine koyuyordum. bir de diz altı çorabınızın içine sıkıştırabilirsiniz. bunu hiç denemedim. ama kimse oraya bakmıyor.
http://zorakievhanimi.blogspot.com.tr/2015/11/kutsal-topraklardan-doneli-5-gun-oldu.html#links

35 comments:

toprak said...

Biz de eşimle umreye gidicez Allah nasib ederse,tavsiyelerinizi çok faydalı ve samimi buldum Allah razı olsun,notlar aldım yazınızdan. Gidince inş. Rabbim unutturmasın sizin adınıza selam götürücem..Allaha emanet olun

nerminn said...

teşekkür ederim. Allah kabul etsin İnşallah. İnşallah bize de tekrar gitmeyi nasip eder. ablama önemli gördüklerimi yazıp vermiştim. umreye gittiklerinde eşi bir yere gittiklerinde 'aç defteri bak bakalım zekiye burayla alakalı ne demiş' diyormuş. onlara da çok faydalı olmuş. İnşallah sizin için de iyi olur. İnşallah duayı da unutmazsınız.

Anonymous said...

tşk ler güzel yazı olmuş ..

ela said...

merhaba,

Allah izin verirse umreye niyet ediyoruz,yazı çok güzel ve detaylı olmuş,ellerinize sağlık.fakat belirtmeden beni üzen bi teriminizden bahsetmek istiyorum."köyden köşeden gelmiş yaşlı teyzeler tülbent takıyor"demişsiniz.annem hacca gittiğinde tülbent takmıştı ve hac kıyafetini de giyince melek gibi olmuştu.siz öyle söyleyince annem aklıma geldi ve açık söyleyeyim sinirlendim.

nerminn said...

Şimdiden Allah kabul etsin. Kimseyi kızdırmak istemem. Benim türbent dediğim kocaman Gül desenli olanlarından. Yoksa annem de bazen beyaz türbent takiyor. Annenizin de melek gibi olduğuna eminim. Zaten o teyzeler de öyle tülbentlerindeki kocaman desenler yetmiyormuş gibi bir de kafalarına iğneledikleri plastik sarı güllerle hem şirin hem de melek gibilerdi. Yani kimseyi eleştirdiğim yok sadece gördüğümü yazdım. Dediğim gibi Allah kabul etsin. Faydalı olabildiysem ne mutlu bana

hilal said...

nasipse annemler 1 ay sonra umreye gidecekler sizin yazınızdan faydalandık Allah razı olsun. tavsiyeleriniz işe yarayacak. çok iyi, teşekkürler.. Allah o kutsal toprakları görmeyi gönülden isteyen herkese nasip etsin..

nerminn said...

Allah kabul etsin.

Anonymous said...

yazınız için çok teşekkürler..ben yalnız gidiyorum ve yazdıklarınızdan notlar aldım..işime yarayacağını düşünüyorum..Allah razı olsun.

Anonymous said...

Allah razı olsun...Çok faydalı bir yazı...

Anonymous said...

Selâmün Aleyküm kardesim =)

Allah nasib ederse kisa zaman sonra umreye gidiyorum insaAllah! Nasihatler ve bilgiler cok isabetli olmus, Allah razi olsun senden bu ince düsüncenden dolayi.
Resûl'e ve Kâbe'ye selâmlarini iletmek icin elimden geleni yapacagim insaAllah...

Allah inanan mü-mînlerini koruyup gözeterkek îmânli bir sekilde yanina almayi nasib estin!

Selâmün Aleyküm...

Deniz said...

Merhaba bız de yakında Umtreye gıdıcez ve yanımda neler almalıyım dıye ararken buldum Blogunuzu cok begendım. kendımızden cok ortak nokta buldum blogunuzda. bu paylasım ıcın Allah razı olsun cok faydaıs olucka bana. Umre donusu ben de nacızane notlaırmı blogumdan yazıcam. bır de benım 2 tane kucuk cocugum var bırı 3 yasında onun ıcın Umre oncesı bılınclendırmek ıcın dını ıcerıklı aktıvıteler yapmaya calısıyorum belkı cocukları ıcın Umreyı daha ıyı anlatma yolları arayan aılelere faydası olur dıye buraya lınkını vermek ıstoyorum http://sudagidan.blogspot.ch/search/label/%C4%B0slam

Anonymous said...

çok faydalı şeyler yazmışşınız teşekkürler

Yeliz said...

Bizde 2 hafta sonra hacca gidiyoruz nasip olursa Insallah, yazdiklariniz net'de gördügüm en güzel ve net tavsiye. Allah razi olsun, dua listeme aliyorum sizi. Selametle

nerminn said...

Merhaba Yusuf ve yunusun annesi bloguna baktım çok hoşuma gitti. Beğendiğinize sevindim.
Merhaba Yeliz, yazımı beğendiğini bu kadar açık ifade ettiğin için çok teşekkür ederim. Yüzümde bir gülümseme oluştu. Bir de en son bir arkadaşım yazımı tam da kendi tarzımda yazdığımı biraz iğneleyici bir şekilde ifade edince doğrusu ya biraz canım sıkılmıştı.
Düşündüklerimi gördüklerimi doğruna yazmamın neresi yanlış? Edebiyat dergisine mi yazıyorum? Benim görüşüm bakışım bu. Neyse sayende buraya bir de içimi döktüm. Duan için de teşekkür ederim.

nerminn said...

İsimsiz yazan herkese duaları ve mesajları için teşekkür ederim.

Anonymous said...

Çok yararlı bilgiler ,çok teşekkürler.

Anonymous said...

Merhaba,
bir arkadaşımla kendi başımıza, herhangi bir acenteden faydalanmadan gitmeyi planlıyoruz inşallah. yazdıklarınız çok faydalı oldu, ellerinize sağlık.
teşekkür ediyorum.

Polenist said...

Allah razı olsun... bu sene hacca gideceğiz çok faydalı oluyor notlar

nerminn said...

Işinize yarıyorsa ne mutlu bana, Allah kabul etsin.bana da dua ederseniz sevinirim ihtiyacım var çünkü

Unknown said...

Allah razi olsun faydalı bilgiler paylaştığımız için bnmde bir sorum olacak biz 4 kişilik odalarda kalacaz sorun yasarmiyim diye korkmuyo değilim banyo sırası WC sırası filan yani bizi tur gezdirecegi için su saatte hazır olunmu deniyor bize sorun yaşanıyormu yani bir bilginiz varsa bilgilendirirseniz sevinirim ona gore özel oda tutmayı dusunecegim.

nerminn said...

Merhaba nurum Nur, umrede Mekke'de ilk gün kabeye götürüyorlar. Sonra kendiniz gidip gelmeye başlıyorsunuz. Oteliniz kabeye ne kadar yakın olursa o kadar rahat edersiniz. Abdest almak için mescidin hemen dışında yürüyen merdivenle inilen tuvaletler var oraya inmek zorunda kalmadan odanızda abdest alıp hemen geri dönebilirsiniz. Akşam yemekleri sonrası da vakit kaybı yaşamazsınız. Uzak olunca hem yürüme mesafesinde insan yoruluyor hem de ezan okunduğunda eğer mescidin dışındaysanız kabeden uzakta namaz kılmak zorunda kalıyorsunuz. Ezan okunurken mescide yeni girdiysenız erkekler ön kısma doğru yürürken kadın polisler size izin vermiyorlar yukarıyı işaret ediyorlar. Yakınlık bu yüzden bence önemli. Biz de niyetlimiz inşallah ocak sonunda gitmek istiyoruz, Allah inşallah nasip eder. Bunun dışında Mekke'de de Medine'de de ziyaret yerlerini gezdiriyorlar onlara giderken toplu halde gidiliyor. Inşallah yardımcı olabilmişimdir. Allah hayırlısıyla gidip ibadetinizi yapmayı nasip etsin inşallah. Bize de dua edin. Bizim de selamlarımızı iletin lütfen hem Kabeye hem de Resulullah'a.
Nermin

Unknown said...

Çok teşekkürler Allah razi olsun Rabbim size ve gitmek isteyen herkese nasip etsin inş selaminizda basım üstüne iletecegim tabiki de

Anonymous said...

Diyanet ile umreye aralık sonu gittik 12 ocak 2015 te döndük.
Umreye gitmeden internetten neler lazım olabileceği ile ilgili yoğun bir araştırma yaptım.
Tabi çok bilgi var. Biz de bunlara göre hazırlık yaptık.
Öncelikle umreye gittiğiniz ay çok fark ediyor. Tavsiyelere göre yanımıza aldığımız bir çok eşyayı gereksiz taşımak zorunda kaldık.
Bizim gittiğimiz ay özellikle ocak-şubat ayları Medine ve Mekke'de en soğuk aylar.
Yani Arabistan'ın kışı . Tabi bize göre kış değil :) Özellikle Medine daha serin Mekke'ye göre.
Gündüz sıcaklık çok iyi kısa kol geziyoruz terletmiyor. İbadetlerimizi yapabiliyoruz terlemeden.
Gece yarısından sonra biraz serinliyor kısa kol üstüne bir hırka almak gerekiyor.
Biz yanımızda tavsiyelere göre onlarca gömlek, çorap vs getirmiştik.
Hava sıcak olmadığı için terlemedik ve giydiklerimizi de her gün değiştirmedik.
Ben mesela o kadar çorap götürmeme rağmen 1 çorap giydim Türkiye'den Medine'ye giderken orada bir daha çorap giymedim. Sandalet giydim sürekli.
Otellerde kağıt peçete ve banyo havlusu mevcut. Bize kağıt peçete götürmemizi söylemişlerdi çantaya koyduk. Boşuna buralardan taşımışız :). Her şey var yani temel ihtiyaçlardan.
Para bozdurma yerleri var Medine'de de Mekke'de de.
Medine de oteller Mescidi Nebevi'ye çok yakın. her saat yürüyerek gidebiliyorsunuz.
Mekke'de bizim seçtiğimiz otel Kabe'ye yürüme mesafesinde idi serviste vardı. İstediğimiz şekilde gidebildik.
Hurmaları diyanet aracılığı ile ptt kargo geldi otelde teslim aldı. Kilo başı 7 riyaldi. Yani 4,2 tl yaklaşık. Biz daha dönmeden 1 hafta içinde adresimize ulaştı.
Zemzem sularını diyanet bize ücretsiz (5 litre hakkımız varmış artık) olarak paketlenmiş bir şekilde dönerken Cidde hava alanında verdi.
Tabi bazılarımız küçük pet şişelere zem zem doldurup valizlere koydu. Hava alanında yakalanırsa kısmetine artık.
Bu ara da otel odasında kesinlikle ziynet eşyası değerli bir şey bırakmayın. Otel güvenilir gelebilir ama inanın en güvendiğiniz otelde bile ortalıkta bıraktığınız bir para eşya mutlaka bir gün kayboluyor. Biz bir şey olmaz dedik uyarıları ciddiye almadık ama başımıza geldi maalesef. Oda da kamera olmadığı için tabi çalanı bulamadık.
Allah kabul etsin şimdiden.

nerminn said...

Teşekkürler benim atladığım bazı konulara değinmişsiniz. Okuyanlara faydalı olur inşallah. Allah umrenizi kabul etsin.

nerminn said...

Elhamdülillah 14 Şubat 2015 tarihinde tekrar umreye gittik. Bu seferki umremiz önceki kadar bol ibadetli değildi ama çok farklı çok güzel geçti. Tekrar yazmak istiyorum ama tembellik işte biraz yazıp bıraktım.
Şubat'ta gittik, mekke biraz serindi, bazen yanımda şal taşıdım. Medinede hiç terlemedik ama Mekke'de tavaf sırasında günde iki kere duş alıp kıyafetlerimizi komple değiştirdik. Çünkü tavaf sonrası bayağı terliyorduk. Ben yine 1-2 çamaşır yıkamak zorunda kaldım. Halbuki nerdeyse her gün için bir çamaşır götürmüştüm. Önceki yorumda da görüldüğü üzere bu herkese göre değişiyor. Insanlar orda yıkarım diyor, kurur yeniden giyerim diyor. Yada terlemiyor herhalde ( ben pek terlemeyen biriyim).
Tavaf sonrası insan terliyorduk sonra dinlenmek için biraz kabe karşısında otururken pervaneler yüzünden insanın omuzları ağrıyor. Bu sebeple ablamın sözünü dinleyip eşime de kendime de şal almam çok iyi oldu.
Bu gittiğimde en lazım olan şey tavaf patiğiydi. Kabe de inşaat sebebiyle yerler toz içinde. üst kattaki tavaf alanına çıkarken insanların ayakkabısını nerde çıkardığı belli değil. Kimisi daha önce kimisi daha sonra çıkarıyor. Hatta üst kattaki tavaf halkasında ayakkabı ve terlikleriyle tavaf yapan bir aile gördüm. Deri tavaf patiği olursa ayakkabınızı çıkartıp direkt patiği giyiyorsunuz ve çorabınız hep temiz kalıyor. Ceyo deri tavaf patiği çıkartmış. Fatih'te Akdeniz caddesindeki hacı baba adlı hac malzemeleri satan yerde vardı ve satıcı çok rahat olduğunu söyledi. Ben şebi aruz için Konya'ya gittiğimizde törenin yapıldığı binacakmışız hediyelik eşya satılan yerellerden birinden almıştım, çok rahat ettim.
Bir sefer tavaf yaparken de çalışma devam ediyordu ve maske lazım oldu ama maskeleri otelde bıraktığımız için ağzımızı eşarbımızla yada mendille kapattık.
Şimdilik böyle okuyanlar burayı da okur inşallah

Tuba said...

Çok faydalı bir yazı olmuş, yorumlar ve eklemeler de öyle. Allah razı olsun.

tuba said...

Çok guzel allah razi olsun.insaalah bende gidicem.allah tum muslumanlara nasip etsin...amin☺

Unknown said...

Güzel bir paylaşım olmuş biz de umre turu yapmak istiyoruz. Araştırırken size rastladık, yardımcı olduğunuz için teşekkürler.

Umre Turları said...

Umre turları ile ilgili yazdığınız yazı nedeniyle teşekkür ederiz. Umre turlarına bağlı olarak umre fiyatları değişiyor mu?

Bilgeplatform said...

Selamun Aleykum kardeşlerim, Umre Nasıl Yapılır? Umreye gideceklerin kesinlikle okumasını tavsiye ederim. göz atarak umre hakkında detaylı bilgi alabilirsiniz. Üstelik buradan umre programları'nı inceleyebilirsiniz. 7/24 müşteri hizmetleri ile sizlere en iyi şekilde umre ve hac ibadetinizi yapmanızı sağlıyorlar.

Anonymous said...

Biz Iowa City, Amerika Birleşik Devletleri'nde bulunan Iowa Lutheran Hastanesi temsilcisiyiz, bir kez daha hastalarımız için böbrek almak için buradayız ve onlar kurtarmak için bir böbrek bağışlamak isteyen herkese iyi bir miktar para ödemeyi kabul etmişlerdir. Bir bağışçı olmak ister veya bir Hayatı kurtarmak istiyorsanız, aşağıdaki e-postada bize yazabilirsiniz.

Bu, sizin için tamamıyla zengin olmanız için bir fırsattır. Bizimle% 100 güvenli işlem garantisi veriyoruz ve garanti ediyoruz, her şey yasalara uygun böbrek bağışçılarına göre yapılacaktır.
Artık daha fazla zaman kaybetmeyin, lütfen bize iowalutheranhospital@gmail.com adresinden yazın.
Ayrıca whatsapp +1 929 281 1248 numaralı telefondan bizi arayabilir veya bizimle iletişime geçebilirsiniz.

Iowa Lutheran Hastanesi.

Unknown said...

Bir hayat kurtarmak, böbrek donörü olmak ve iyi ücret almak

Herkese merhaba, ben Doktor Hassan'ım ve finansal durumunuzu değiştirmek, bir böbrek donörü olmak ve bir hayat kurtarmak ve hala iyi bir ücret almak isteyeceğinizi bilmenizi isterim. Sağlıklı olduğunuzu biliyorsanız, sadece bir böbrek satmaya veya bağış yapmaya hazırsınız (ödeme, seyahat masrafları için ödenen tüm masraflarla birlikte 500.000 dolar), bugün hastanemde bir bağışçı haline gelir. Daha fazla hayatın her gününü kurtardığımız için acilen böbreklerden bağışlara ihtiyacımız var.
Talebinizi bana bugün yazın e-posta: (doktoryekterkidneytransplant@gmail.com)
Not: ameliyat ve sadece sağlıklı insanlar seyahat etmeye hazır

Doktor Hassan Yekter.
doktoryekterkidneytransplant@gmail.com

Anonymous said...

Bir hayatı kurtarmak için bir böbrek satmak isteyen 18 yaşından büyük ciddi böbrek vericileri arıyoruz ve her bağışçı için iyi bir teklif ve diğer tazminatlarımız var.
Bizim sürecimiz hızlı ve güvenliğiniz garantilidir.
Lütfen bize ulaşın iowalutheranhospital@gmail.com
Ayrıca whatsapp +1 929 281 1248 numaralı telefondan bizi arayabilir veya bizimle iletişime geçebilirsiniz.

drmercyhospital said...

Bu kamuoyu için bir duyuru, biz ilgileniyoruz
tasarruf edebilmek için böbrek satın almak ve farklı böbrek donörleriyle çalışmak
Hastalarımız, bir böbrek satmakla ilgileniyorsanız, lütfen bizimle iletişime geçin, bu yüzden
hastamıza böbrek bağışlamak için bir eşleşme olup olmadığınızı doğrulayabiliriz ve
her donörü büyük ödüller bekliyor.

E-postamızda bize ulaşın: Drmercyhospital686@gmail.com
                                         nephrologyspecialist12@yahoo.com
veya whatsapp'dan bize ulaşın: 2348100367800

Dr Donald Hospital said...

Merhaba!
Nasılsın?
Hastanem şu anda acil nakil için üç (3) Böbrek donörüne ihtiyaç duyuyor, her Böbrek vericisine toplam 550.000,00 USD tazmin edilecek. Seyahat belgelerinizden ve doğrulandıktan sonra ortaya çıkabilecek tüm masraflardan biz sorumluyuz. Sağlıklı ve sağlıklı vücut bu E-posta ile iletişime geçmelidir: dr.donaldhospital@gmail.com (dr.donaldhospital@gmail.com)
Yalnızca ciddi bağışçılar,% 100 garantilidir.